Niepewność bywa czasem gorsza niż brak uzbrojonej straży.

Plastry zimnej cielciny znakomicie smakuj z marynowanymi owocami, staropolsk wikB, a tak|e sma|onymi czerwonymi borówkami. Na Wielkanocnym stole oprócz szynek w caBo[ci, wspaniale prezentowaBy si przepiknie przybrane zakski z szynki Surowcem byBa szynka gotowana, surowa i wadzono. Zaksek nie przygotowywano zbyt duto, bowiem nie nadawaBy si do przechowania. U ---------------------Wielkanoc-------------------- SZYNKA W GALARECIE - przepis na 10 porcji Produkty i Dziesi du|ych równo ucitych plastrów gotowanej szynki, puszka (0,5 kg) luksusowego pasztetu z drobiu (w przepisie oryginalnym jest pasztet sztrasburski), póB szklanki [mietany kremówki. Produkty na galaret: dwie szklanki chudego rosoBu, du|y kieliszek biaBego wina (wytrawnego), dwie czubate By|eczki |elatyny. Produkty do przybrania póBmiska: dziesi poBówek jajek, ugotowanych na twardo, dziesi ziaren angielskiego ziela, zielenina. Przypraw nie dodajemy. Sposób przygotowania Plastry szynki rozkBadamy na du|ej desce. Zmietan ubijamy na bardzo sztywno, dodajemy - w niewielkich porcjach - do pasztetu, delikatnie mieszamy, a| si skBadniki poBcz. Kremem pasztetowym smarujemy caBe plastry szynki, zwijamy w zgrabne rulony i ukBadamy dekoracyjnie na póBmisku. W |óBtko przekrojonego na póB jajka wbijamy ziarenka angielskiego ziela, i ukBadamy obok zwinitej szynki tworzc pikn kompozycj caBo[ci. {elatyn moczymy w minimalnej ilo[ci zimnej wody. RosóB podgrzewamy, Bczymy z winem, cedzimy przez kilkakrotnie zBo|on gaz, dodajemy rozpczniaB |elatyn, dokBadnie mieszamy. Gdy |elatyna zaczyna t|e zalewamy ni przygotowane na póBmisku zakski i odstawiamy, nawet na kilka godzin, w chBodne miejsce. j Rada: je|eli póBmisek wstawiamy do lodówki, nale|y owin go foli, by nie przeszedB innymi zapachami Do szynki w galarecie podajemy pikantny sos chrzano-J wy lub delikatny w smaku sos majonezowy. SZYNKA W SOSIE CHRZANOWYM - przepis na 10 porcji Produkty Dziesi du|ych, równo ukrojonych plasterków gotowanej szynki. Produkty na sos: cztery By|ki domowego majonezu, cztery By|ki lekko kwa[nej, gstej [mietany kremówki, dwie By|ki [wie|o utartego chrzanu, cztery poBówki brzoskwiD z kompotu, du|a, bezpestkowa pomaraDcza, dwa jajka ugorowane na twardo. Przyprawy: sól, miaBki pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru. Zielenina. Do przybrania póBmiska: brzoskwinie i pomaraDcza. Sposób przygotowania Rozpoczynamy od przygotowania sosu: ugotowane na twardo |óBtka rozcieramy na jednolit mas z chrzanem, dodajemy By|k [mietany, drobno usiekane brzoskwinie i równie drobno usiekan pomaraDcz (obran ze skórki i bBon). Gdy trzeba, mas delikatnie dopra- ------------------------ 15 ----------------------- *\\ Wielkanoc wiamy do smaku, a gdy jest zbyt gsta, dodajemy jeszcze troch [mietany. Gotow mas rozkBadamy w równych ilo[ciach na rozBo|ne na desce plastry szynki