Niepewność bywa czasem gorsza niż brak uzbrojonej straży.

¡% Ziemniaki obra i pokroi w maB kostk. Umy i obra dyni, usun wBókna i pestki, a mi|sz pokroi podobnie jak ziemniaki. Dymk oczy[ci ze zwidBych li[ci i Bupin, umy, osuszy i wraz ze szczypiorem pokroi w 1 --centymetrowe kawaBki. Czosnek obra i drobno posieka. Posieka umyt natk pietruszki. ¡% W garnku rozgrza olej. Na [rednim ogniu podsma- ki, dyni, dymk ze szczypio- . rem i czosnek. Czsto mie- . sza, aby warzywa nie przy- - warBy do dna. - ¡% Dola bulion, doprowa- - dzi do wrzenia i pod przy-. kryciem dusi na [rednim . ogniu 10-15 minut. . ¡% Warzywa posoli i dopra- - wi do smaku du| szczyp- - t pieprzu cayenne i gaBki . muszkatoBowej oraz sokiem . z pomaraDczy. Domiesza . [mietan i okoBo 2/3 natki - pietruszki. Warzywa trzyma - pod przykryciem, aby nie ostygBy do czasu usma|enia frykadelek. ¡% Na du|ej patelni rozgrza olej. Porcjami sma|y fryka-delki. Najpierw 4 minuty z jednej strony, a| si zrumie-ni i bd Batwo oddzielaBy si od dna patelni, a nastpnie 3 minuty z drugiej. Podawa z warzywami posypanymi reszt natki pietruszki. Warto[ kaloryczna 1 porcji: 625 kcal 121 Miso i drób WOAOWINA Z KORZENNYMI WARZYWAMI (zdjcie po lewej) Dla 4 osób_______________ 500 g woBowiny bez ko[ci 1 maBa cebula____________ 1 zbek czosnku__________ 1 By|eczka ziaren biaBego pie- przu____________________ 3 jagody jaBowca__________ skórka starta z 1/2 cytryny 3 By|ki soku z cytryny_______ 3 By|ki oleju______________ sól_____________________ 4 listki laurowe____________ kawaBek skórki chleba razowego___________________ 1/4 I bulionu woBowego_____ 150 g szalotki lub maBej cebuli 2 [rednie marchewki_______ 200 g selera______________ 1 pczek natki pietruszki 1 By|eczka koncentratu pomidorowego________________ 1 By|ka [mietany (30% tB.) D Miso osuszy i pokroi w poprzek wBókien w plastry grubo[ci 2 cm. ¡% Sporzdzi mieszank korzenn. Obra cebul i czosnek i drobniutko posieka