Niepewność bywa czasem gorsza niż brak uzbrojonej straży.

Mięso starannie zbić, lekko posolić i posypać resztą mąki. Kotlety zanurzać w cieście i smażyć 4-5 min z obu stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub niskiego garnka wysmarowanego olejem. Na każdej porcji położyć kawałek pora przekrojonego na pół. Schłodzone serki topione zetrzeć na tarce o dużych otworach i posypać nimi pory. Wstawić danie do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać, aż ser się lekko zrumieni. Podawać z frytkami lub z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem oraz z sałatą lub sezonową surówką. Mirosława Kluziak Kotlety z indyka 1 kg piersi z indyka, 10 dag szynki, 10 dag żółtego sera, duży strąk papryki (świeżej lub konserwowej), jajo, łyżka ziaren sezamu, tarta bułka, jarzynka, ?? sproszkowana papryka, es sól 33 DRUGIE DANIA 34 UftUlfl MICSJUE 1 PUŁMIĘSNE Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, oprószyć solą, jarzynką i papryką. Szynkę, ser i paprykę pokroić w paski, poukładać na każdym plastrze mięsa. Złożyć plastry na pół, spiąć brzegi, obtoczyć w jaju, następnie w tartej bułce wymieszanej z sezamem i usmażyć jak kotlety. Podawać z ziemniakami pieczonymi i surówką, np. z selera naciowego. Danuta Łukaszewicz Kotlety z mięsa i kapusty 1 kg kapusty, 25 dag mielonego mięsa, 2 cebule, 2 jaja, 3-4 łyżki tartej bułki, I zielenina, starta gałka muszkatołowa, es tłuszcz do smażenia, co ., o pieprz, sol Kapustę umyć, pokroić na kawałki, włożyć do wrzącej wody, ugotować. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Odcedzoną kapustę dobrze odcisnąć, zemleć w maszynce razem z cebulą. Do kapusty dodać mięso, 2 łyżki tartej bułki, żółtka i lekko ubite białka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wymieszać. Jeżeli masa będzie za rzadka, można dodać trochę tartej bułki. Z masy uformować nieduże kotlety, obtoczyć je w tartej bułce, usmażyć J^ '-' /- % ??^'% ~~ ??* 35 UKUiiic ?????? z obu stron na smalcu lub na oleju. Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów. Stała Czytelniczka Kotlety z mięsa i ziemniaków 1 kg ziemniaków, 30 dag mięsa wołowego lub wieprzowego bez kości (albo kiełbasy), cebula, łyżka zmielonych pestek słonecznika, 2 jaja, 4-6 łyżek mąki, 8 łyżek tartej bułki, pęczek natki, ^ tłuszcz do smażenia, a pieprz, sól Mięso umyć, pokroić w kawałki i udusić z obraną i pokrojoną cebulą. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zemleć wraz z mięsem i cebulą. Do zmielonej masy dodać jaja, ziarna słonecznika, posiekaną natkę, mąkę oraz pieprz i sól do smaku, starannie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć z obu stron na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówką z marchwi i chrzanu. Renata Ożóg 36 DANIA MIĘSNE I POŁMIĘSNE Kurczak a la Józek Kurczak, 4 cebule, główka czosnku, kilka suszonych moreli, szklanka wina, łyżka oliwy, in łyżeczka cukru, pieprz, sól co Cebulę i czosnek obrać i wraz z suszonymi morelami drobniutko posiekać. Dodać wino, oliwę, cukier, pieprz i sól, wymieszać. Kurczaka umyć, podzielić na porcje, zalać przygotowanym sosem i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni, po czym upiec w piekarniku. Podawać z ryżem, marchewką i zie- lonym groszkiem oraz z pikantnymi surówkami. Ewa Smaga Kurczak po turecku Kurczak, cebula, jabłko, pomarańcza, garść rodzynków, kilka włoskich orzechów lub migdałów, łyżka maggi, olej, curry, papryka, pieprz, sól. Ryż: szlanka ryżu, ogórek kiszony, łyżka oleju, łyżka sosu sojowego (lub 3/4 łyżki maggi), łyżeczka curry, szczypta pieprzu ziołowego, sól 37 ????? ???? 38 DANIA MIĘSNE I POŁMIĘSNE Kurczaka podzielić na ćwiartki, umyć, oprószyć solą, papryką, curry i pieprzem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym olejem. Cebulę i owoce obrać, orzechy wyłuskać. Obłożyć kurczaka talarkami cebuli, posypać rodzynkami i grubo posiekanymi orzechami lub migdałami. Skropić przyprawą maggi i udusić lub upiec w piekarniku pod przykryciem. Na 10 min przed wyjęciem obłożyć kurczaka ćwiartkami jabłka i cząstkami pomarańczy. Można dodać również inne owoce, np. gruszki, śliwki lub twarde owoce z kompotu. Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody. Przepłukać, osaczyć i wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem, przyprawić curry, sosem sojowym, pieprzem, solą i dodać drobno posiekany ogórek. Wiesława Uljasz ?? Kurczak w sosie winogronowym Kurczak (ok. 1,2 kg), półtorej szklanki soku z białych winogron, 6 dag masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, biały pieprz, 2 łyżeczki soli Sprawionego, umytego kurczaka podzielić na 4 części i natrzeć solą wymieszaną z pieprzem. Kawałki kurczaka obsmażyć na maśle, przełożyć do brytfanny i piec w piekarniku około godziny, podlewając od czasu do czasu sokiem winogronowym. Przed podaniem posypać natką