Niepewność bywa czasem gorsza niż brak uzbrojonej straży.

Zamknąć szybkowar i ogrzewać 30 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać masło. W miseczce mocno rozbić jajo, najlepiej zmiksować, dodając po trochu zupę, wiać do szybkowaru i dobrze wymieszać. Posypać natką pietruszki. 25. Zupa krem z pieczarek 13 min 25 dag pieczarek, 2 płaskie łyżki mąki, 0,5 i mleka (lub 7—8 łyżek mieka w proszku, rozpuszczonych w 0,5 l wody), 0,5 i wody, 2 łyżki gęstej śmietany, 6 dag masta; sól, pieprz i kwasek do smaku Pieczarki oczyścić, umyć i starannie osuszyć w ściereczce, a następnie jak najdrobniej posiekać. W miarę siekania przekładać do salaterki i polewać rozpuszczonym kwaskiem, by nie czerniały. - Do szybkowaru włożyć masło, rozgrzać, na rozgrzane wrzucić pieczarki i dusić 4—5 minut, uważając, by się nie zrumieniły. Posypać mąką, wymieszać, zalać wodą, ciągle mieszając. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 5 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlewać powoli mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zaprawić śmietaną, dodać kwasku do smaku. Kto lubi, może zmiksować. 18 26. Zupa pomidorowa pojsjosku 20 min 50 dag pomidorów, 2 spore cebule, 1—2 ząbki czosnku, 1 łyżka mqki, 1 żółtko, 1 łyżka gęsiego lub wieprzowego smalcu, 11 wody; sól i pieprz do smaku Oczyszczoną i pokrojoną cebulę podrumienić na tłuszczu w szybkowarze, wsypać mąkę i też lekko podrumienić. Wiać wodę, pomidory obrać ze skórki (z zanurzonych na chwilę we wrzątku skórka łatwo schodzi), rozdrobnić, wrzucić do szybkowaru, posolić i popieprzyć, dodać czosnek, Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, jego zawartość zaciągnąć żółtkiem rozmieszanym z paru łyżkami zupy, Nie dogrzewać! Podawać jako zupę czystą, z krakersami. 27, Zupa pomidorowa z ryżem 15 min 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 30 dag świeżych albo mrożonych pomidorów, 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 2 cebule, 3 dag tłuszczu, 4 łyżki ryżu, 1,5 l wody, 1 szklanka dobrej śmietany, 0,5 listka laurowego; sól i cukier do smaku Wiać do szybkowaru wodę, dodać ryż, tłuszcz, przecier pomidorowy (lub obrane ze skórki i rozdrobnione pomidory) i listek laurowy. We wkładce perforowanej włożyć oczyszczoną włoszczyznę f cebule. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru wyjąć wkładkę z włoszczyzną, zupę wymieszać ze śmietaną, doprawić so!q i cukrem. Włoszczyzny nie wyrzucać, zużyć np. na sałatkę do kolacji. 28. Zupa rybna 15 min 50 dag słodkowodnych ryb (jak karaś, piać, okoń itp.), 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 2 cebule, 0,5 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 4 dag masła, 1 łyżka siekanej zieleniny; sól, pieprz i gałka-muszkatołowa do smaku Włoszczyznę i cebulę oczyścić, drobno pokroić i zalać w szybkowarze wodą. Posolić. W siatkowej lub perforowanej wkładce włożyć oczyszczone ryby (lub tylko same głowy i kręgosłupy, jeśli mamy ich dostateczną ilość), tak by były zanurzone w wodzie. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć wkładkę z rybą, a do pozostałej w szybkowarze zupy wrzucić szybko zrobioną z masła i mąki białą zasmażkę, schłodzoną, a następnie rozprowadzoną śmietaną. Oddzielić mięso ryb od ości, rozdrobnić 19 i również wrzucić do zupy. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołowq. 29. Zupa selerowa 15 min 1 seler, 6 dag masła, 1 płaska łyżka przyprawy typu „Jarzynka", 1,5 l wody; sól i pieprz do smaku; olej i czerstwa bulka na grzanki Rozpuścić w szybkowarze masło, wrzucić na nie oczyszczony i poszatkowany seler i dusić około 5 minut. Następnie wlać wodę, posolić i popieprzyć, wsypać przyprawę. Zamknqć szybkowar i ogrzewać tO minut od momentu ppcw. Po tym czasie pokroić w kostkę bułkę, usmażyć na oleju grzanki. Szybkowar otworzyć, zmiksować zawartość, doprawić pieprzem i ewentualnie jeszfet« solq. Podawać z grzankami. 30. Zupa selerowa wykwintna15 min 1 seler, 6 dag masła, 1 łyżka mąki, 1 l wody, 3 kostki maggi, 0,5 szklanki dobrej śmietany, 1 żółtko; sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku; grzanki lub groszek ptysiowy Seler oczyścić i drobno pokroić