Niepewność bywa czasem gorsza niż brak uzbrojonej straży.

Nastpnie doda roztopion margaryn i wyrabia a| do wchBonicia tBuszczu. Pozostawi do wyro[nicia. Przygotowa kruszonk siekajc margaryn z cukrem. Wyro[nite ciasto wBo|y do formy wysmarowanej tBuszczem i na wierzchu posypa kruszonk. Pozostawi ciasto do wyro[nicia. Piec ok. 1 godziny w [rednio gorcym piekarniku. Pod koniec ciasto przykry pergaminem, aby zapobiec przypaleniu kruszonki. 7. Placek dro|d|owy ze [liwkami lub jabBkami 21/2 szklanki mki, 8 By|ek cukru, 15 dag margaryny, 5 dag dro|d|y, 4 |óBtka, szklanka mleka, 1 kg [liwek wgierek lub jabBek, cukier puder do posypania ciasta, tBuszcz do formy. 7 Przygotowa ciasto jak w przepisie 4, a gdy wyro[nie wyBo|y je na stolnic, rozwaBkowa i uformowa placek w ksztaBcie blachy. Ciasto umie[ci w formie wysmarowanej tBuszczem i wysypanej buBk tart. Owoce umy. JabBka obra, usun gniazda nasienne, pokroi na kawaBki i uBo|y na powierzchni ciasta. Ze [liwek usun pestki i uBo|y skórk na cie[cie. Ciasto pozostawi jeszcze do wyro[nicia. Piec ok. 50 60 minut w [rednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypa ciasto cukrem pudrem. 8. Placek dro|d|owy s dyni NiepeBne 4 szklanki mki, 1/2 kg dyni obranej i oczyszczonej, szklanka cukru, niepeBna szklanka mleka, 3 jaja, 5 By|ek oleju lub 13 dag margaryny, olejek zapachowy, 10 dag dro|d|y, szczypta soli, tBuszcz do formy. Przygotowa rozczyn i pozostawi do wyro[nicia. Do mki doda sól, ciepBe mleko, cukier, jaja, olej, rozczyn oraz start dyni. Ciasto wyrobi, odstawi do podro[nicia. WyBo|y do wysmarowanej tBuszczem blachy. Gdy podro[nie piec ok. 50 minut w [rednio nagrzanym piekarniku. 9. Ciasto dro|d|owe z dyni (zamiast jaj) 5 szklanek mki, 5 dag dro|d|y, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 2 3 szklanki mleka, 3 4 By|ki oleju, 8 kopiastych By|ek gstego przecieru z dyni (1 By|ka przecieru z dyni == 1 jajo), tBuszcz do fomy Przygotowa rozczyn i pozostawi do wyro[nicia. Do mki doda rozczyn, sól, cukier, dyni, mleko i wyrobi ciasto. Gdy pojawi si pcherzyki, doda ciepBy tBuszcz i wyrabia nadal ciasto, jeszcze pozostawi je do wyro[nicia. NaBo|y do foremek wysmarowanych tBuszczem, a gdy podro[nie, piec ok. godzin w [rednio gorcym piekarniku. 10. Ciasto dro|d|owe  Topielec" 2 szklanki mki, szklanka cukru, 1/2 szklanki n^leka, 13 dag margaryny, 3 jaja, 7 dag dro|d|y, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tBuszcz do formy. Przygotowa rozczyn, odstawi na kilkana[cie minut do wyro[nicia. Posieka tBuszcz z mk, jajami, a nastpnie poBczy z rozczynem, dokBadnie wyrabiajc. Z ciasta uformowa kul, owin w serwetk, zanurzy w zimnej wodzie, a gdy po ok. 15 minutach ciasto wypBynie, wyj je z wody, doda cukier i cukier waniliowy, odrobin mki i wyrobi ciasto. WyBo|y do formy wysmarowanej tBuszczem i pozostawi do wyro[nicia. Piec ok. 30 40 minut w niezbyt nagrzanym piekarniku. 11. Dro|d|owe rogaliki z rabarbarem 2 szklanki mki, 4 dag dro|d|y, 3/4 szklanki mleka, 3 |óBtka, 3 By|ki cukru, 13 dag margaryny, ok. kilogram rabarbaru, By|k tartej buBki, 2 By|ki cukru, mielony cynamon, tBuszcz do formy. Przygotowa rozczyn, zostawi na kilka minut do wyro[nicia. Do mki doda |óBtka utarte z cukrem, rozczyn, ciepBe mleko, szczypt soli i wyrabia ciasto. Pod koniec wyrabiania doda stopion margaryn, ciasto bardzo dokBadnie wyrobi